maanantai 31. elokuuta 2015

Herkkuja vuohenmaidosta

Niimpä sitä on tullut tehtyä vuohenmaidosta vaikka mitä herkkua. Tänään leivoin herkullisia ja pehmeitä pullia. Maitoa käytän ruokiin, sämpylöihin, pulliin ja lapset tykkäävät juodakin. (itellä pitää vielä totutella raakana juomaan) Juustoa ja jäätelöäkin olen kokeillu ja hyvää oli. Vielä olis liuta reseptejä oottelemassa :)

Meille tämä maito on ollut ihan ehoton juttu, vaikka allergioita ei olekaan. Aamusin käyn lypsyllä n. 6-7 välillä ennenkuin laitan lapset kouluun ja hyvin on sujunut. Lypsyyn menee n. 10 min ja samalla ruokin eläimet. Nautin tästä pienestä ajasta aamussa eläiten parissa, enkä osaisi enää kuvitella olevani ilman vuohia.




Tietoa vuohenmaidosta

Lehmänmaidon maitosokeri koostuu glukoosista, sekä galaktoosista, kun taas vuohenmaidossa on ainoastaan galaktoosia. Glukoosin puuttuminen on eduksi laktoosi-intolerantikoille. Rasvamolekyylit ovat vuohenmaidossa pienempinä rasvapalloina, kuin lehmänmaidossa. Maitoproteiini, eli valkuainen poikkeaa kaikkein eniten vertailtaessa vuohen- ja lehmänmaitoa. Maidossa on kahdenlaista valkuaista, heraa ja kaseiinia. Heravalkuainen on pehmeä, vesiliukoinen ja helposti sulava. Kaseiini taas hitaasti sulava ja sakkautuva. 

             Vuohenmaito   Lehmänmaito  Äidinmaito
                           Kaseiini         55%            85%            40%
                         Heravalkuainen 45%            15%            60%        
Edellä mainituista ominaisuuksistaan johtuen vuohenmaito on paremmin siedettyä, sekä nopeammin imeytyvää, kuin lehmänmaito.
Miltei kaikkien nisäkkäiden maito on koostumukseltaan hyvin samankaltaista valkuaisten suhteen. Ainoastaan lehmänmaito poikkeaa näistä maidoista suuren kaseiinipitoisuutensa johdosta. Ihmisen elimistöstä puuttuu renniini-entsyymi, joka pystyy sulattamaan suuren määrän kaseiinia.
Myös alfalakta-albumiini on vuohenmaidossa sulavampaa, kuin lehmänmaidossa. Vitamiineja vertailtaessa vuohenmaidosta voidaan todeta seuraavaa:
Vuohenmaidon A-vitamiini on puhtaassa muodossa, kun taas lehmänmaidossa se on karoteenina. Muilta osin kivennäis- ja vitamiinikoostumusten erot ovat hyvin pieniä.
Rasvaprosentti vaihtelee vuodenajan mukaan, keväällä poikimisten jälkeen maito on rasvaisempaa, alkutalvesta vastaavasti vähemmän rasvaista. Keskiarvo sijoittunee n. 3 % kieppeille
Vuohenmaito on raikasta ja terveellistä, se sopii käytettäväksi niin juomana kuin ruoanvalmistuksessa, siitä tehdään maailman paras pullataikina.
Vuohenmaito ja lehmänmaito maistuvat suurin piirtein samalta, jonkun verran maidon makuun vaikuttaa tietenkin eläimen ruokavalio.
Jos maidossa esiintyy kitkerää makua ja/tai hajua, johtuu se vuohilaumassa olevasta pukista, jonka voimakas haju siirtyy maitoon. Pukki tulisikin pitää kaukana lypsytiloista makuhaittojen estämiseksi.
(Teksti lainattu täältä: http://www.roninvuohitila.fi/237253263)

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tietää vuohenmaidosta tarkemmin. Eläinten parissa vietetty aika on ihanaa. Tätä lukiessa tuli itsellekin muistot mieleen. Olen kasvanut maatilalla ja ne aamun lypsyhetket olivat ihania. Isän ollessa sairauslomalla hoidin äidin kanssa navetan. Meillä tosin oli lehmiä. Paljonko yksi vuohi muuten tuottaa maitoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vois jopa sanoa että eläimillä on hyvin terapeuttinen vaikutus.
   Meillä tämä lypsää noin 1litran päivässä ja aamusin vain lypsän. Nyt kun ilmat ovat viilenneet niin maitoakin tulee hiukan vähemmän. Keskimäärin vuohi lypsää noin 3-4 kiloa päivässä.

   Poista